Είναι πασίδηλο πλέον ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξεμέτρησε το ζην. Ο  παράδοξος αυτός συνασπισμός που συγκροτήθηκε με αποκλειστικό κίνητρο τη νομή της εξουσίας τώρα διαλύεται μέσα σε μια ύστατη, όσο και απέλπιδα, προσπάθεια να αποφύγει την εκλογική συντριβή. 

Η σύγχρονη πολιτική ιστορία μας διδάσκει, ότι όσες κυβερνήσεις έχαναν την πλειοψηφία στη Βουλή προσέφευγαν αμέσως στις κάλπες. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να σημαίνει τίποτα για τον ΣΥΡΙΖΑ που παρασκευάζει πρωτόγνωρες συνταγές για να παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία. Αρχικά μίλησαν για  μειοψηφική κυβέρνηση “ανοχής” και τώρα επεξεργάζονται σχέδια για μια ετερόκλητη κυβέρνηση “πρόθυμων” βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα. 

Εύλογα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλες αυτές οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι αδιέξοδες και το περισσότερο που μπορούν να επιτύχουν είναι παράταση μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών στην καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι: Οι τεχνητές αναπνοές που ετοιμάζονται να δώσουν κάποιοι στην παραπαίουσα κυβέρνηση είναι κάθε άλλο παρά ακίνδυνες. Κάθε ημέρα παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία, κάθε ημέρα παράτασης της παρακμιακής αυτής κατάστασης έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά.  

Ενόσω η κυβέρνηση φυλλορροεί, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στη χιλιοπαιγμένη παράσταση της αποχώρησης Καμμένου εκατομμύρια νοικοκυριά στενάζουν από το ιδιωτικό χρέος και χιλιάδες επιχειρήσεις από την παράλογη φορολογία. Και οι μεγάλες επενδύσεις παραμένουν βαλτωμένες υπό το βάρος των αριστερών ιδεοληψιών και της διογκούμενης γραφειοκρατίας. Παράλληλα, οι τόσο αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και αντικαθίστανται από προεκλογικές παροχές μικροκομματικού χαρακτήρα. 

Σε αυτό το αντιαναπτυξιακό περιβάλλον για τη χώρα οι αγορές και οι επενδυτές βλέπουν με έκπληξη τον κ. Τσίπρα να απεργάζεται κυβέρνηση  “προθύμων”. Δυστυχώς, το γνωρίζουμε καλά πως οι επενδυτές από την πλευρά τους δεν πρόκειται να δείξουν καμία “προθυμία” για να επενδύσουν στη χώρα υπό αυτές τις συνθήκες. Οι επενδύσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και προϋπόθεση της εμπιστοσύνης είναι η πολιτική σταθερότητα και ο περιορισμός της θεσμικής αβεβαιότητας. Το αντίθετο δηλαδή από ό,τι εκπέμπει ο “πεθαμένος” κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Άλλωστε, η εικόνα μιας κυβέρνησης που καταρρέει αναβάλει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία στην αγορά και επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες για το μέλλον, υπονομεύοντας τελικά την ίδια την ανάπτυξη. 

Ήδη, ο διεθνής Τύπος προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η πορεία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει και πάλι στους δανειστές για οικονομική στήριξη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Οφείλουμε, όλοι να αναλάβουμε τώρα τις ευθύνες μας. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ακούσει με προσοχή την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός κοινού προοδευτικού μετώπου απέναντι σε μια κυβέρνηση που εργαλειοποιεί τους θεσμούς για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Ας μην τους επιτρέψουμε να συμπαρασύρουν στην παρακμή τους και την ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.